Slopeside ski chalet at mont Owl’s Head

Slopeside ski chalet at Mont Owl’s Head

Architects: Larose McCallum Architects

Structure: Geniex

Contractor: Neve Construction

Photographic credits: Marc Cramer, model: Thomas Miau

Location: Potton Township, QC

Floor area: 2400 sq.ft. (223 sqm)

Number of floors: 2

Status: design 2011 completion 2012

The house on the rocks

The clients, a couple with two children, chose to build their cottage on a site near the trails of a ski resort with an impressive view on a lake in the Eastern Townships. The design of the house follows the steep and rugged landscape so as to minimize the footprint on the environment and limit costly modifications to the bedrock.

A natural plateau in the basalt outcroppings of the mountain defines the anchoring point at the northern end of the building, from where the living space is deployed on two levels. This plateau also has the advantage of offering a view point on the lake and a direct access to the ski trails. This area will become the covered terrace and it will define the level of the main floor which includes the living area, and the master bedroom and bathroom.

The main living area is a large open space which has a fully glazed corner opening on a spectacular view of the lake. This allows one to contemplate the passing of the seasons with the lake as a majestic backdrop. The pivoting fireplace is suspended in the middle of this space in front of the glass wall. When night falls, and the view fades, the fire becomes the focal point and promotes human gatherings and the exchange of ideas.

The profile of the main floor is inspired by the simple volumes of traditional farm houses of the Eastern Townships and their typical double sloped metal roofs. The volume of the lower floor is only partially built into the bedrock and its extremity is cantilevered over the sloping site. The shift of this volume in relation with the one above creates a second terrace on its rooftop which essentially wraps around the main living area and the master bedroom.

Natural materials or natural colors are used to integrate the house in its immediate environment. The wood siding is stained in a color that evokes the dry leaves in the fall and the ground cover around the house. The black windows tend to disappear thereby allowing the glass to reflect the bright colors of the leaves in the surrounding trees. The concrete foundation is partially covered with rough cut hemlock which will turn silver with time and eventually blend into the basalt outcroppings on which it is anchored.

L2602298_99_00

4556237_38_39_40

4556262_63_64_65_66

L2602353

L2602306

L2602398

L2602379

4556275_78_81_84

L2602336

4556326_27_30_33

IMG_6972